Otroci enote Tabor smo se odpravili na velike hodnike Osnovne šole Tabor proti glasbeni učilnici, kjer nas je pričakal učitelj glasbe g. Simon Šubic z učenci izbirnega predmeta Ansambelska igra ali šolski bend, kot si pravijo sami. Posedli smo se, radovedno pogledovali proti glasbilom v rokah učencev in nestrpno čakali začetek. Učenci so nam predstavili violončelo, trobento, tenorsko trobento, klarinet in električno kitaro, ki ima prav posebno ročko, s katero lahko oponašamo vožnjo pravega dirkalnika. Hitro smo ugotovili, da ima bas kitara, nekoliko manj strun, le štiri. Prisluhnili smo še elektronskim bobnom in se prepustili zvokom oceanskega bobna. Učenci so nam zaigrali najnižje in najvišje tone, ki jih lahko privabijo iz glasbil. Pri nekaterih smo si morali kar zatisniti ušesa. Uživali smo v melodijah pravega rok’n rolla ter na koncu tudi sami preizkusili ritmične in Orffove inštrumente. V druženju smo prav vsi uživali.

Skupina Sovice pogosto zahaja v šolsko knjižnico, kjer prisluhne pripovedovanju knjižničarke, si knjige pogleda ali izposodi. Na tak način otroci spoznavajo knjižnični bonton. Kadar knjige vračamo, se dogovorimo, kateri otrok bo knjigo vrnil in kaj bo ob tem rekel.

Ob zadnjem obisku smo na hodniku pred knjižnico opazili veliko sliko. Ugotavljali in pogovarjali smo se, kaj vidimo na njej. V skupini spoznavamo slikarstvo in umetnike, zato smo še toliko bolj pozorni na umetnostna dela. Ob umetnini nismo našli zapisanega naslova in podpisa slikarja, zato smo po njiju vprašali knjižničarko. Knjižničarka nam je odgovorila na vprašanji, vendar o pravilnosti odgovora ni bila povsem prepričana. Napotila nas je k pomočnici ravnatelja. Izvedeli smo, da je naslov slike Zbornica, naslikala pa jo je nekdanja učiteljica likovnega pouka, ga.Sark

Ker je bil ravno Dan žena, smo knjižničarki in pomočnici ravnatelja zaželeli lep praznik. Ob tem se je z gospo Barbaro Novljan Mišič razvil spontan pogovor, kako lahko mamico razveselimo, ne da bi ji podarili nekaj materialnega. Prišli smo do idej, da otroci lahko sami pospravijo igrače, čevlje, posesajo stanovanje,… Dogovorili smo se, da se v ponedeljek vrnemo v šolo in povemo, kako smo razveselili mamice na praznik vseh žensk. Po pripovedovanju smo ugotovili, da so malčki mame dodobra razbremenili in  tako narisali zadovoljtsvo na obraz mamicam in sebi.

Zapisali vzgojiteljici Ana Trček in Katarina Urbas