V šolskem letu 2023/24 je skupina Veverice sodelovala v celoletnem projektu Od zrna do kruha. Izpeljali smo nekaj zanimivih dejavnosti.

Pri septembrskih sprehodih v naravo in opazovanju plodov na leskovih grmih je padla ideja o peki decembrske lešnikove potice. Pri nabiranju lešnikov smo bili neuspešni, zato nam je na pomoč dobrodušno priskočila dečkova mamica, ki je za nas nabrala in prepražila lešnike. Deklica nam je priskrbela recept. Lahko se pohvalimo z odlično lešnikovo potico, s katero smo se posladkali na naši decembrski čajanki.

V okviru slovenskega tradicionalnega zajtrka z geslom Kruh za zajtrk- super dan smo se povezali z ga. Nežko Tomazin, ki nam je razložila in pokazala kako pridemo od zrna do moke. Prvič smo se srečali kar na njeni ajdovi njivi, kjer smo lahko opazovali rast žita. Povabila nas je na kmetijo in nam pokazala različna žita, ki jih pridelujejo in orodja, ki jih pri tem uporabljajo. Sodelovali pa smo tudi pri mletju pšenice in tako imeli možnost kupiti sveže mleto moko za peko naših žemljic.

Ga. Nežka nam je podarila lepo zalogo žitnih zrn, uporabili smo jih za likovno ustvarjanje, v pomladanskem času pa za naš naravoslovni poskus kaljenja semen v različnih življenjskih  pogojih.

Pri prebiranju pravljic na temo kruha se nas je močno dotaknila pravljica  Tatjane Jamnik Pocajt Kruhek je šel po svetu. Veselo na delo in izdelali smo lutke, pravljico spremenili v lutkovno predstavo.

V celoletnem projektu so se nam prepletala vsa področja otrokovih dejavnosti v vrtcu. Otroci so se preizkusili v preprostih stvareh in  spoznali veliko novih in zanimivih stvari, ki nam jih ponuja naša naravna dediščina.

Vzgojiteljici Mateja in Tamara