Hans Christian Andersen se je rodil 2. 4. 1805 v družini revnih, a izjemno ljubečih staršev, ki so imeli posluh za nežnega in zamišljenega dečka. Oče je sinu prebiral Zgodbe iz tisoč in ene noči, mu veliko pripovedoval in izdelal miniaturno gledališče. Kasneje si je pridobil mecene, ki so podprli njegovo šolanje. Izdal je več kot 70 knjig za odrasle in otroke, svetovno slavo pa si je že zgodaj pridobil prav s pravljicami.

Mednarodna zveza za mladinsko književnost je 2. april razglasila za mednarodni dan knjig za otroke. Vzgojiteljice skupin Veverice in Sovice smo v preddverju vrtca pripravile razstavo kvalitetnih otroških knjig s celega sveta. S tem želimo staršem pomagati pri izbiri čtiva za najmlajše in hkrati poudariti, kako pomembno je prebiranje knjig za otrokov razvoj, saj tako zgodbe poletijo na krilih otroške domišljije in potujejo čez obzorja.

Moto letošnjega mednarodnega dneva je: Zgodbe sedejo na krila in potujejo. Želijo si slišati, kako ti vznemirijo srce (Eiko Kadono). In res pravo vznemirjenje je bilo čutiti ob pripovedovanju knjižničarke Petre, ki je otroke razveselila s pravljico Vžigalnik. Sledila je igra knjižnica, v kateri so si otroci izmenjevali knjige, ki so jih prinesli od doma in igra po kotičkih z različnimi materiali za krepitev fino- in grafomotorike. S tem dogodkom smo obogatili celoletni projekt Naša mala knjižnica.